måndag 25 januari 2016

Vardagssåsen med stort V (även kallad femminuterssåsen)

Sås är ju faktiskt lite svårt, right? Framförallt en allround-sås som inte är kall och baserad på creme fraiche och nån form av hackad ört (visserligen också passande i 99% av all mat men). Jag pratar om brunsåsen. Vardagssåsen. Såsen som passar till mat som i övrigt inte direkt smakar nånting. Ni get the point. Här är er räddning, visserligen också baserad på creme fraiche men trust me on this: den är så. jävla. god. Det låter som att det blir svinmycket sås och well, det blir det ju men det går inte att nånsin göra för mycket sås. Bonusen här är att såsen är god både varm och kall.

Du behöver:
5 dl creme fraiche
1 vitlöksklyfta
1 buljongtärning
ev. steksky om det finns

Om du har stekt nåt innan så kan du göra såsen direkt i stekpannan, annars tar du bara en kastrull. Häll i creme fraiche, buljongtärning eller motsvarande mängd fond och pressa i vitlöksklyftan. Koka i 5 minuter eller så och rör om lite ibland. KLART!


Inga kommentarer: