måndag 9 mars 2015

Indisk hittepåmat? Varför inte?

Jag har aldrig ätit köpeindisk mat. (Insert gasp!) Jag är allergisk och kombinationen rätt allergisk mot nötter och fisk och mitt kontrollbehov har liksom gjort att jag inte riktigt har vågat käka hämtmat från en indisk restaurang. Eller en kinesisk. Eller sushi. Ahywho, även om ni äter köpematen så är nog det här helt okej gott. Och nyttigt. Och vegetariskt. Och lätt.

Kikärtsgryta med raita och ris eller bulgur eller bröd, vad som passar really

Du behöver:
1 pkt kikärtor
1 burk krossade tomater + nästan en burk vatten
1 pkt bladspenat
2 sötpotatisar
1/4 blomkålshuvud
2 lökar
2 vitlöksklyftor
3 cm ingefära
1 tsk garam masala (ev. mer om du vill)
1 chili
Så mycket cayennepeppar du vill ha
Salt


Raita eller "raita"
1 1/2 dl turkisk yoghurt
1/2 dl creme fraiche
1 nypa salt
Svartpeppar
1 riven vitlöksklyfta
1/2 gurka
8-10 myntablad (eller mer om du gillar't)

Ris/bulgur/bröd


Skala sötpotatisen, löken, vitlöken och ingefäran. Hacka sötpotstisen i centimeterstora kuber, löken fint och vitlöken och chilin så fint du kan. Riv ingefäran på fina sidan. Hetta upp en djup stekpanna på medelvörme med lite olja och lägg i lök/vitlök/ingefära/garam masala/chili och fräs runt tills löken är mjuk. Häll i sötpotatisen, kikärter (sköljda/utan spad) och bryt ner blomkålen i småttiga buketter. Rör runt lite så krydd-/lökgeggan lägger sig på allt. Häll i tomatkrosset och nästan en hel burk vatten. Smaka av och lägg till mer garam masala/cayenne/salt/vadsombehövs och puttra under lock 15-20 minuter eller längre om riset kräver mer tid. Sänk värmen om det tar längre tid så kokar det inte sönder

Gör raitan/"raitan" genom att riva gurkan på grova sidan och krama ur vattnet och blanda med allt annat. Det är så svårt det här.

Koka riset/bulgurn eller bryt/skär brödet.

KLART!

Inga kommentarer: