måndag 24 februari 2014

Det finns texmexkvällar och det finns texmexkvällar

Nu vill jag att ni släpper allt ni har för händerna och hämtar en penna och skriver ner det här. Sen funderar ni ut när ni ska vara hemma i två timmar nästa gång och när har behov av en fjäskmiddag. Sen gör ni bara exakt som det står (plus minus lite kryddning to taste) och hör sen. Grunden till här har jag snott från Jonas Crambys Texmex från grunden och resten har jag hittat på i mitt huvud. Lite genialt om jag får säga det själv. Just det, det blir carnitas på ginger ale med fänkålscoleslaw, guacamole, inlagd rödlök och inlagd chili. Det ser askrångligt ut med 75 steg, men det är det inte. Jag lovar. Och det räcker till tre vrålhungriga på långmiddag, två lunchmackor dagen efter och två veckoluncher för normalhungriga.

Du behöver:
Till köttet (ska marinera minst 1 timma):
1,2 kg fläskkarré (det är dyrt med glad gris, men det är värt det)
50 cl ginger ale eller root beer
5 finhackade vitlöksklyftor
1 msk soja
1 tsk spiskummin
3 msk kryddblandning* (spara resten till nästa gång)
2 små blodapelsiner
1 lime
Kryddblandning:
3 msk paprikapulver
1 tsk cayennepeppar
1 tsk vitpeppar
1 msk svartpeppar
1 msk lökpulver
1 tsk chiliflingor
1 msk torkad oregano
1 msk salt
1 tsk ingefära (om ni använder rootbeer kan ni strunta i ingefäran här)
Inlagd lök och chili
2 rödlökar
2 röda chilis
5 jalapenos
50 cl ginger ale eller root beer
1/2 dl 24% ättika
2 dl socker
4 dl vatten
2 lagerblad
1 vitlöksklyfta
1 msk svartpepparkorn
1 msk äppelcidervinäger
Fänkålscoleslaw med citron, koriander och turkisk yoghurt
2 fänkål (en kål, flera kål?)
1/4 vitkålshuvud
1/2 kruka koriander
2 msk creme fraiche
1-1,5 dl turkisk yoghurt
salt och peppar
juicen av 1/2 citron
Guacamole
4 avokados
1 liten vitlöksklyfta
1 liten gul lök
1 tomat
några stänk lime
1/2 röd chili

Blanda ihop kryddblandningen till köttet. Skär köttet i 1 1/2 cm stora tärningar och massera in 2-3 msk kryddblandning i köttet. Lägg i en plastpåse och ha i finhackad vitlök, soja, spiskummin och saften av apelsinerna och limen. Marinera minst en timma, gärna längre. Häll i kött och marinad i en gryta och fyll på med ginger ale tills det täcks. Koka på låg värme under lock i typ två timmar eller tills du bara kan mosa sönder köttet med en gaffel. I slutet kan du ta av locket och låta vätskan koka av/ta bort lite vätska om nödvändigt. Jag slängde i nån matsked extra kryddblandning och lite lite mer ingefära och salt i slutet när köttet var söndertrasat men ni gör som ni känner själva.

Under tiden nåt av ovan pågår kan du fixa allt utom guacamolen. Skiva vitkålen så tunt du bara kan och ställ dig sedan och terapia ut lite ilska genom att krama den med händerna tills den inte knastrar längre. Skiva även fänkålen ditt allra finaste och blanda med vitkålen i en skål. Hacka koriander och ha i tillsammans med pressad citron, yoghurt och creme fraiche och en rejäl nypa flingsalt. Blanda alltihop. Du är ute efter en pigg smak med len efterton, är det för surt/syrligt tar du mer creme fraiche + lite salt. Ställ i kylskåpet att götta sig tills det är mat.

Koka upp en 1-2-3-lag till inläggningarna. Ha i 2 lagerblad, 1 msk svartpeppar, 1 skalad vitlöksklyfta och 1 msk äppelcidervinäger. Koka i ett par minuter. Skiva löken så fint du kan och lägg i en burk med tätsittande lock. Gör detsamma med chilin, men i en annan burk. Häll över så mycket inläggningslag att det täcker och ställ in på vänt i kylskåpet.

Precis innan servering gör du guacamolen och den gör du genom att mosa avokadon lite rough med en gaffel. Finhacka lök, chili och vitlök och tärna tomaten så fint du kan. Blanda ihop allting, salta lite och skvätt litelitelite lime över. Den ska vara söt och mjuk, inte syrlig och limig.

Värm tortillabröd och käka tills du är proppmätt.

1 kommentar:

  1. Äger också Jonas Crambys texmexbok och igår gjorde jag nåt liknande som du lagade Carnitas (använde mig av din kryddblandning men kokade köttet i cocacola, Mangosalsa, Pico De gallo och chunky guacamole. Vi åt detta i wraps av varma tortillas.
    Episk middag! Apmätt! Lycklig! Dog i soffan!

    SvaraRadera