fredag 25 oktober 2013

Man vet att det är bra när man eftersvettas i timmar efteråt

Förlåt naturen och alla vegetarianer out there, men vegetarisk chili är inte lika god som äkta vara. Om man jämför dom som likadana rätter vill säga. Om man tänker på att det inte är samma bara för att det heter nåt med chili så skulle jag säga att det är ganska jämnt i godhet. Plus så mycket billigare? Och går så mycket fortare?

Bönchili med jalapenoquesadillas, sallad, silverlök- och korianderjox och vanlig hederlig gräddfil
1 burk svarta bönor 
1 burk kidneybönor
1 gul lök
2-3 vitlöksklyftor
1 röd chili
1 anchochili
1 jalapeno
33 cl ljus öl 
1/2 burk krossade tomater
3 selleristjälkar
2 grönsaksbuljongtärningar (eko, damn it!)
1 msk honung
1 msk balsamvinäger
1 msk spiskummin
1 msk torkad oregano

6 tortillabröd
1 boll mozzarella
2 dl riven ost
2 jalapenos
75 g bladspenat

1 silverlök
1/2 kruka koriander

Hacka silverlök och koriander, blanda ihop och häll i en skål.

Hacka lök, vitlök, selleri och chili. Lägg anchochilin i lite vatten i en kastrull och koka några minuter. Ta bort stjälken och mixa till en gegga. Hetta upp olja i en djup gryta, t ex i gjutjärn, och fräs på hacket tills löken är genomskinlig. Släng i spiskummin och anchokrämen och gegga runt lite innan du häller i bönorna, krossade tomater och ölen. Ha i honungen och balsamvinägern och buljongtärningarna och låt koka i nån halvtimma eller så på medel till låg värme.

Förbered quesadillan genom att skära mozzarellan i tunna skivor och gör detsamma med jalapenon. Precis innan servering byter du ut chiligrytan mot en stekpanna och drar upp värmen till medelhög. Häll i lite olja och nu gäller det att vara lite snabb här. Lägg i ett tortillabröd och fördela ostar, jalapeno och spenat på och lägg på ett lock av ett till tortillabröd. När det börjar lukta pannkakor vänder du hela pannan upp och ned mot en tallrik och slidear ner den ostekta sidan i pannan igen. Ta upp när den har fått färg. Upprepa tills ingredienserna är slut. Skär i trekanter och servera med lökhacket, gräddfil och om du är lite mer ambitiös än mig/handlar med eftertanke även avokadoröra (avokado, vitlök, salt - rör runt).

Inga kommentarer: