onsdag 23 oktober 2013

"Det är som att äta barndomen"

Igår var stora köttbulledagen. Och innan jag säger nåt annat måste jag bara säga hur OTROLIGT skönt det är att redan ha maten hemma när man kommer från jobbet och slippa själva handlingsfasen. YEY för mig och mina mobbade listor! Men okej, maten. Köttbullar är kanske inte vardagssnabbmaten direkt, au contraire Findus och Felix och Mamma Scans levnadsuppehälle, men fy fittifan vad gott det är! Om du gör det här kommer du dessutom känna dig så himla husmoderlig/husfaderlig så nöjdheten alone gör det värt besväret.

Köttbullar med potatis, gräddsås, rårörda lingon och smörslungade morötter
400 g ekologisk nöt- eller blandfärs
1 knäckebröd, valfri sort, vi hade hederlig wasa husman hemma
2 nypor flingsalt
25 små vrid med pepparkvarnen
1 gul lök
1 tsk kinesisk svennesoja
2 msk grädde
2 msk mjölk
Smör

Ekologisk småpotatis eller vad den heter
Morötter
En nypa socker
Smör

2,5 dl grädde
1 dl mjölk
2 msk maizena
1 tsk kinesisk svennesoja 
1/4 köttbuljongtärning

150 g frysta lingon
2 msk råsocker

Mortla knäckebrödet med flingsaltet till pulver. Blanda alla ingredienser förutom löken och färsen i en bunke. Vätskan ska precis täcka smuljoxet. Låt stå i en halvtimma eller så tills det blivit en kletig smörja. Hacka löken och stek den genomskinlig på svag värme. Häll i smeten och använd händerna för att blanda i köttfärsen.

Sätt ugnen på 150 grader.

Häll lingon och råsocker i en kastrull och värm tills sockret har smält men inget har kokat. Ställ åt sidan/häll upp i en skål.

Skala potatis och morötter, slanta morötterna och lägg i varsin kastrull med vatten så det precis täcker. Sätt på potatisen.

Rulla köttbullarna. Det går enklast om du blöter händerna i kallt vatten emellanåt. Stek köttbullarna på medelstark värme tills de har bra med färg runt om, men fortfarande känns lite mjuka. Lägg över dom i en ugnsfast form och stek färdigt i ugnen. Se till att behålla så mycket steksky du bara kan i stekpannan.

Nu kan du koka morötterna med sockernypan och börja med såsen. Häll grädde i stekpannan med stekskyn. Släng i buljongen, sojan och salta och peppra. Koka nån minut och häll sedan i maizena. Späd med mjölken tills du får en konsistens du tycker om.

Släng i en klick smör i morötterna innan servering och känn dig sedan jävligt duktig.

Inga kommentarer: