tisdag 27 mars 2012

Man tager vad man haver och ändå blir det gott

När matinspirationen ba bwöööööl kan man ibland (iallafall om man har handlat relativt nyss) öppna kylskåpet och få en uppenbarelse. Salamin dansar framför ögonen på en och löken klappar takten. Mja, eller kanske inte riktigt så. Kanske lite mer oj idag går grädden ut och spenaten ser hemskt ledsen ut och snart börjar parmesanskrutten att mögla. Oavsett hur kylskåpssituationen ser ut så är det iallafall himla enkelt att under pastakoktiden slänga ihop en sås på sånt som annars hade åkt i soporna.

Du behöver:
100 gram picksalami
1 lök (jag hade röd, det funkade fint)
Några nävar bladspenat
En näve körsbärstomater
Ett halvt broccolihuvud
25 gram gorgonzola
1 dl grädde
2 msk creme fraiche
Några skedar pastavatten
Salt/Peppar/Chili
Parmesan


Pasta

Sätt på pastavatten och salta. Minst en matsked salt, okej? (Paketet har bara SÅ_FEL.) Finhacka salamin och löken och dra kniven genom bladspenaten ett par gånger. Stek lök och salami i olja och släng i spenat och broccoli när löken är genomskinlig och mjuk. Häll i grädde, creme fraiche och kludda ner gorgonzolan i bitar. Rör om och häll på lite pastavatten för att dryga ut såsen och låta stärkelsen göra så den tjocknar lite. Salta, peppra och ha i lite lite chili för värmens skull. Dela tomaterna och släng i dom också.

När pastan är klar häller du av vattnet och blandar ihop alltihop. Servera med en stor hög parmesan. Och som vanligt skjuter jag er om ni använder färdigriven.

Inga kommentarer: