onsdag 21 september 2011

När sidorätten stjäl rampljuset

Man har huvudrätten klar för sig, men det är ju lite tråkigt att servera enbart lasagne. Eller enbart en köttbit. Jaja, eller enbart en rödbeta då om man är sån där vegetarian. No offense veggisar, jag skojar bara lite. Iallafall. Om man har koll på huvudrätten så har jag lite tips till hur man kan hotta upp den med lite goda sidorätter. Och som med all mat så ska man inte snåla med det göttiga. Om man gör en sallad ska det vara mycket gött och lite sallad osv. Ni fattar? Bra.

Kronärtskockssallad
Ruccola
Kronärtskockshjärtan på burk (ju dyrare desto godare, tyvärr)
Parmesan
Färsk oregano
Krutonger


Skär kronärtskockorna i bitar och blanda med allt annat. Hyvla över ganska mycket parmesan med en potatisskalare och avsluta med några varv god olivolja och lite salt och peppar.

Grillade körsbärstomater
Körsbärstomater på kvist
Vitlöksklyftor med skal och allt
Balsamvinäger
Råsocker
Olivolja


Lägg tomaterna i ugnsfast form. Tryck ner lite vitlöksklyftor här och där. Sockra en nypa socker över, häll på lite olivolja och avsluta med några stänk balsamvinäger. Salta och peppra. Om ni har färsk rosmarin hemma kan ni sticka ner lite kvistar här och där också. Kör i ugn på 200 grader ungefär 15-20 minuter. Det gör inget om tomaterna spricker lite.

Prosciutto med nektarin, mozzarella och balsamicodressing
Prosciutto
Nektariner (mogna!)
Mozzarella
Färsk basilika
Balsamvinäger
Olivolja


Kärna ur nektarinerna och riv dom i bitar. Lägg ut på ett plant fat. Slingra lite prosciutto runtomkring och riv dit lite mozzarellakluddar. Lägg på basilikablad tills det är snyggt. Ringla på olivolja och balsamvinäger och salta och peppra precis innan servering.

2 kommentarer:

Jojjo sa...

Gött! Nu blev jag sugen på att bjuda hem folk på middag i helgen. Vet du Linn, du borde göra en kokbok där du skriver precis på det sätt du gör i den här bloggen, med dina små roliga kommentarer. Älskart. Du får det dessutom att låta så enkelt att t.om. jag som är så lat i köket vågar prova!

Linn sa...

Näemn ÅH! Det vore helt fantastiskt roligt faktiskt. Men jag är inte alls tillräckligt bra för det. Men jättekul att höra att du blir inspirerad!