tisdag 21 juni 2011

Baconlindad köttfärslimpa med svampsås, potatismos och haricot verts

Det är faktiskt viktigt att tänka på sig själv ibland. Chefen tjatar, mamma gnäller att du borde ringa morfar och ditt huvud vill helst bara att alla ska hålla käften så du får lite lugn och ro. Som vanligt har vi boten i mat. Om inte det här gör dig snäll så tror jag tyvärr inte att jag kan hjälpa till. Sök på 'terapi' på eniro istället.

Du behöver:
4-500 gram ekologisk nötfärs (den är inte mer än några kronor dyrare än vanlig)
1 pkt ekologisk bacon (samma som ovan)
1 1/2 gul lök
2 små eller 1 stor vitlöksklyfta
1 kruka persilja
1 vitt bröd eller 2 knäckebröd
ev. Persillade om du har (krydda på vitlök, salt och persilja)

1 påse Ica selection svamp (frysdisk 450gr) eller annan blandad svamp
3-4 dl grädde
2-3 msk sherry
1 stor klick smör

2 dl mjölk
Smör
Potatis

Haricot verts

Salt och peppar

Skala potatisen och lägg i en kastrull.

Blanda upphackat vitt bröd eller mortlade knäckebröd med nån deciliter grädde. Det ska liksom suga åt sig och bli en gegga/smet. Hacka vitlöken och 1 lök fint. Hacka 1/2 kruka persilja fint. I med allt i brödgeggan. Salta och peppra, om du har persillade så duttar du i lite sån också. Blandningen ska vara ganska salt, tänk på att den ska blandas med nötfärs. Blanda ihop geggan med nötfärsen. Forma till en limpklump i en ugnsfast form. Klä omlott i bacon. Hyvla på lite smör på toppen, häll 4 msk vatten i formen. Kör 35 minuter på 200 grader i ugnen.

Börja med svampsåsen direkt efter. Häll i svampen i en stekpanna på hög värme. Låt vätskan koka bort tills det blir stora lite sega bubblor, då lägger du i 1/2 finhackad lök. När löken är mjuk häller du på 1 pkt grädde. Salta och peppra och häll i nån matsked sherry. Koka på medelvärme. Smaka av. Mera sherry? Mera salt? Låt såsen puttra tills det andra är klart.

Sätt på potatisen ungefär samtidigt som svampen. Om du vill kan du värma mjölk och smör i en kastrull vid sidan av, men det är lite överkurs.

När det är 10 minuter kvar på köttfärslimpan kokar du upp vatten till grönsakerna. Lägg inte i grönsakerna(!).

När köttfärslimpan är färdig tar du ut den och lägger lite folie ovanpå för att hålla värmen. Lägg i haricot vertsen i det kokande vattnet. Sen gör du potatismoset (Elvisp. Mjölk. Smör. Salt. Peppar.) Om det inte blir så gott är alltid lösningen mera smör.

Voilá!

2 kommentarer:

  1. Skippade moset, men gjorde lite extra svampsås eftersom vi fortfarande hade frysen full av mammaplockade trattkantareller. Det blev grymt bra, har inte testat att linda köttfärslimpa i bacon tidigare. Sedan blir nästan allt bra när det är svamp med i bilden. Jag tror man blir snäll av svamp.

    SvaraRadera
  2. Grymt gott är det! TYpisk amerikansk rätt om jag har förstått det, att den är populär i USA.

    SvaraRadera